lunes, 18 de agosto de 2008

Un ball molt antic










He trobat informació molt bona per a entendre millor el ball pagès d'Eivissa i m'ha semblat de gran interés cultural. És una pàgina que es diu “El misteri del ball pagés” on podeu trobar moltes més coses. Hi ha molta informació en altres pàgines però en aquesta he pogut llegir les diferents formes en les quals l'el ball pagès s'expressa..
El ball pagès (ball típic eivissenc) és una dansa primitiva, en què l'home convida a ballar la dona amb un colp fort de castanyoles. Els balladors i les balladores van amb els vestits i les joies tradicionals.

BALL PAGÈS A EIVISSA
En aquests balls, els papers de l'home i de la dona estan clarament diferenciats. La dona, submisa, recull els seus braços al cos, la mirada en terra i no al ballador; amb passes curtetes i molt ràpides, va descrivint cercles, dins dels quals actua l'home
La forma d'executar els balls varia d'un poble a l'altre de les Pitiüses, més o menys sensiblement.
Del Grup Folclòric de Sant Josep de sa Talaia recollim breument la descripció d'alguns dels més populars i coneguts que ells fan:

-la curta: És un ball de curta durada; les passes i el ritme són els apropiats per als balladors, generalment els majors. L'amo de la casa amb l'hereva, o els sogres (segons l'ocasió), fan el ball de la curta que enceta la festa, tot donant permís als més joves per a continuar-la.
-la llarga: És un ball molt diferent de la curta. Els joves mostren el seu vigor i la seua força amb un ritme molt més animat. En quasi tots els balls, el ballador escull la balladora amb una castanyolada. Aquest gest, una mica rude per a convidar una dona, es disculpa al final del ball amb una agenollada. La balladora ho agraeix amb una petita reverència.
-sa filera: El ballen un home amb tres dones, que van en filera. Pot interpretar-se com un ball de casament, en el qual la núvia és acompanyada per dues amigues o dames. El ritme és el de la llarga.
-ses dos balladores: Una altra variant de la llarga. Es pot veure com un ball de inspiració masclista, com la majoria, on un home festeja dues dones indistintament, sense decidir-se per cap. A la fi del ball s'agenolla enmig d'elles. A alguns pobles de l'illa, aquest ball rep altres noms.
-es canvi de parella: També variant de la llarga, en aquest ball els homes trien la posició adequada que els permeti canviar-se de parella sense trencar els cercles simètrics de les dones.
-ses nou rodades: En opinió dels integrants del grup folclòric de Sant Josep, aquest és el ball més polit i també el que culmina la festa. Sembla una cerimònia nupcial, en la que els nous esposos fan una sèrie de voltes simètriques, allunyant-se i acostant-se. Quan es troben, en el centre, s'uneixen pels colzes. A partir de la sisena rodada, la dona ensenya els anells, regal del nuvi. El ball s'acaba amb una llarga, on s'ajunten tots els convidats i participants, desitjant-se felicitat.

4 comentarios:

m.eugènia creus-piqué dijo...

Hola bonica.
Aixo del folklore es dificil d'entendre si no ets una experta, els balls volen dir sempre coses que el public gairabé tot desconeixem, aleshores ens fixem nomes si el ball ens agradada no.

m.eugènia creus-piqué dijo...

ostres DIDI,en el comentari anterior ha surtit les 22.35 com l'hora que l'he fet i son les 07.35.jajaja poder que posis el relotge en hora, no ? jajajaja.

Josep dijo...

Hola Didi.Cuando hablas de -ses castanyoles -¿Tambien alli es este su nombre? O al cambiar la forma también cambia el nombre.Porque edemás tampoco suena igual.
A mi me pasa como a Gènia.no se valorarlo mas allá de si me gusta o no.
Un beso.

Diana Puig dijo...

Hola josep, s'escriu el mateix , a Eivissa també es diuen ses castanyoles, són grans i la música que fan és especial, sempre m'ha agradat el ball pagés, sempre ha sigut per mi un misteri i sempre he trobat a algú que em parlat del ball, hi ha molta història en tot el cultural d'un poble això ho fa viure.
Ara estic buscant a gent que sàpiga a Eivissa costura per a aprendre fer els vestits pageses, començaré pel mantell que sempre m'ha semblat bell. Un petonet i gràcies.